Visby 6-8 augusti

Jag delar upp våran familjeresa till Gotland och medeltidsveckan i flera inlägg. Även om det togs långt ifrån så många kort som vi brukar så blev det ändå några när jag skrapat ihop från allas mobiler ;)

Resan över gick väldigt smidigt. Theo var taggad när vi skulle borda färjan, väldigt coolt att vi skulle köra in med hela bilen. Loui sov sig igenom hela den spännande biten.

Grabbarnas tidsfördriv!

Vi ankom 18.55 på söndagen, så vi åkte och installerade oss innan det var dags att lägga barnen. Micke var kvar och tog det lugnt medan jag och Helena gick in i 1500-tal och kollade in utelivet och vilka man kände som kommit till ön.

På måndagen den 7:e så tog vi alla på oss medeltid och gick runt och kikade.

Theo såg mest fram emot att få åka tuff tuff tåget runt Visby ringmur.

 

På Tisdagen gick jag och Helena tornvandringen, men utan alkohol den här gången :) Saken var att tornvandringen var inställd i år, då de som brukar hålla i det inte var sugna plus att det har blivit så himla stort och närmare 200 personer brukar dyka upp, vilket i början var en aktivitet för vänner.

Men jag och Helena stötte på en av dem på Måndags kvällen, och han berättade att den kommer att bli av, men klockan 11.00 istället för klockan 13.00

Så i år var vi runt 20-25 personer som gick, mycket trevligt.

Onsdag och Torsdag blev det turistmål till Lummelunda grottan mm, mer om det i nästa inlägg.

 

 

 

SparaSpara

Medeltidsveckan 2015

Då var årets medeltidsvecka till ända. Detta år var det första gången vi fick bära våra nya 1500-talsdräkter så veckan innehöll mer än piratkullen.

Taggade i bilen till Nynäshamn.

IMG_1943

På färjan sydde vi det allra allra sista på våra kläder, eller…. det allra sista sydde vi timmarna innan knektmarschen ;) haha…

IMG_1951

På Söndag kväll blev det piratkläder hos våra vänner på piratkullen. Men på Måndagen så drog vi på oss klänningarna för första gången och gick ner på stan. Var några som hajade till ;) då det kom två exakt likadana tjejer.

IMG_1984

IMG_1999

Kisspaus på ett hotell, och även chans att släppa öronen fria. Hade inte en tanke på att det skulle ömma så i öronen att bära huvudduk. Värkte en hel del den här första dagen.

IMG_2046

På tisdagen var det dags för den årliga tornvandringen. I år tog den längre tid än någonsin, med en längre paus vid Österport. Vet inte om det är för att vi blir äldre eller om det kan bero på att det där med mat, samvaro och prat är viktigare än att fortsätta själva vandringen ;)

 

IMG_2075

Fast visst fanns det pirater som gick all in.

IMG_2080

IMG_2083

Bröderna framför deras berömda bäverlåt :)

IMG_2093

Helena tar en hut vid ett av tornen.

IMG_6321

Hela 164 st var det som gick tornvandringen i år…. helt galet. Danjel och Mattias (bombi) satte stämningen.

IMG_2102

 

Är allt jag hinner visa just nu….. kommer fler bilder från ons, tors och fre också :)

Vasa, Finland del 2

På torsdagen så åkte vi över till ”Skären” igen för att få umgås med gammelfarmor och gammelfarfar igen :) Theo är vid det här laget hur lugn som helst när vi åker båt och flytvästen bryr han sig inte i nå mera, utan försöker ta sig fram ändå, även om det är lite trixigare haha….

IMG_1836

IMG_1831

IMG_1828

Försök till att skapa lite solskydd den korta sväng ut till skärgårdsstället.

IMG_1826

”Jag vill köra faffi!!”

IMG_4374

IMG_4382

IMG_4403

IMG_4395

Stenen som pappa gillade att klättra på som barn när han tillbringade somrarna i Vasa.

 

 

Finland, Vasa del 1

Nu har jag äntligen fört över alla bilder till datorn, så jag ska försöka göra lite inlägg här de närmaste dagarna. Vi har haft strålande sol och över 30 grader varje dag sen vi kom hit :) Igår mätte Olav vattnet i sjön och det var 27 grader, så tom jag har badat ;)

I onsdags föra veckan så for vi tidigt till Umeå för att där ta oss över till Finland med Färja. Allt har gått hur smidigt som helst med Theo, och vi har försökt hålla hans sov och mat-tider så mycket vi kunnat för att inte rubba hans rutiner allt för mycket.

 

IMG_1847

IMG_1850

IMG_1846

När vi kom fram åkte vi till Mickes faster Mia som bor nu i ett stort fint hus i Vasa, där skulle vi bo och sova under de två nätter vi var i Finland. Olav och Tuula sov i husbilen som vi åkte över med.

IMG_4656

Mia har inomhuspool så hade tagit med Theos uppblåsbara ring med sittdel i så han skulle få bada lite. Var lite fundersam i början, men sen slappnade han av och hade roligt med pappa :) Tog inga bilder på detta med egen kamera tyvärr, ska se om Mia kan skicka över lite bilder sedan.

Sen lånade vi Mias båt och for ut till skärgårdsstället som Mickes farmor och farfar har. De blev väldigt glada och rörda att äntligen få träffa Mickes barn, deras 4:e barnbarnsbarn :D

IMG_4609

IMG_4611

IMG_4615

IMG_4618

IMG_4622

IMG_4626

 

Grekland del 4

Näst sista dagen hade jag och M bokat en båttur som skulle ta oss ut till en ö strax utanför Agia Marina där det bodde en speciell bergsget. Den tog oss vidare till ett flygplansvrak som låg på botten. Och sist tog den oss till en sandstrand där vi kunde fortsätta snorkla lite innan vi åkte tillbaka. Färden tog ca 3 1/2 vilket var alldeles lagom.
 
Grekland båttur
 
Grekland båttur
 
Grekland båttur
 
Grekland båttur
 
Grekland båttur
 
Grekland båttur
 
Grekland båttur

Grekland del 3

Allt på Kreta var inte sol och bad, utan en hel del äta och dricka också ;) 
 
Grekland mat
 
Grekland mat
Souvlaki blev det några gånger, denna gången med kyckling men lika gott med fläsk eller lamm.
 
Grekland mat
 
Grekland mat
Oftast hade vi med oss lunch till stranden i kylväska. Men ibland unnade vi oss att köpa mat då man blev rätt less på mackorna haha….
 
Grekland mat
Micke svalkar sig med en stor Mythos.
 
Grekland mat
I grekland kommer alltid resturangen in med något extra efter man betalat notan. Kan vara färsk frukt, ett extra glas vin, någon söt efterrätt och så självklart Raki som är ett brännvin gjort på druvor i samband med vintillverkningen. Alla brände sin egen Raki fick vi veta och det var lagligt var de snabba med att tillägga :D 
 
Just vid den här restuarangen i bilden ovan hade jag beställt in efterrätt och Micke en Frappe (kaffe med galiano eller liknande i) Kyparen kommer in med den och frågar om jag ska ha hela själv eller dela. Ja den var tänkt till mig haha….. När vi sedan har  betalat så kommer de in med en till efterrätt med glass och någon sorts cheesecake. Denna är till honom va? frågar han mig. Ja och denna är min säger jag och greppar Rakiflaskan! Han skrattar, går och hämtar ett till snapsglas lyfter den och säger Jamas! (skål)
 
En riktigt rolig och lyckad kväll med god mat och trevlig personal. Så är ni i chania, Agia Marina rekommenderar jag JayJay´s.
 
Grekland mat
 
Grekland mat
 
De är inte dåliga med att fylla upp vinglasen heller ;)

Grekland del 2

I början på andra veckan så hyrde vi bil som vi hade i 3 dagar. Första dagen körde vi ut mot Stavros där det var som en fantastisk lagun med helt klart vatten och fin sand, blev tyvärr inga bilder tagna därifrån med våran kamera.

Elafonissi bilen

Sen styrde vi kosan mot ett annat ställe som vi blivit rekommenderade, en strand som låg vid Marati. Men där blev vi jättebesvikna, framför allt då vi jämnförde med Stavros.

Falassarna
Falassarna

Andra dagen hade vi Falassarna och Elafonisi att besöka. När vi kom fram till Falasserna blåste det sandstorm så sandkorna piskade oss riktigt längst benen när vi gick fram till vattnet. Barnen plockade snäckor då det var fullt av dem. Men vi bestämde rätt snabbt att inte stanna utan fortsätta till Elafonisssi som även kallas den rosa stranden av alla krossade/pulviserade snäckskal. Och det ångrade vi inte en sekund :D Har aldrig sett någon finare sandstrand med helt turkost vatten.

Elafonissi
 

 

 

 

 

 

 

Vägen dit tog mycket längre tid än vi hade trott då vägen slingrade sig högt upp i bergen och så ner en bit till någon by för att sen fortsätta uppåt en bit igen. Så så gick det, upp och ner, fram och tillbaka gick vägen längst bergen. Inte för den åksjuke eller höjdrädda ;) Och rätt som det var kunde det stå en bergsget mitt på vägen haha… Denna var dock fastbunden, varför vet vi inte. Och varför göra repet så långt så att de kan gå över vägen mitt i en kurva?

Elafonissi Get

Elafonissi bergen

Elafonissi utsikt

Elafonissi
Elafonissi

Elafonissi

Elafonissi

Elafonissi

Elafonissi

Elafonissi

Elafonissi snäcka

Grekland del 1

 
Två härliga veckor hade vi i Agia Marina strax utanför Chania på Grekland. Vi besökte vattenland, Stavros, Falassarna, Elafonissi och så gamla stan i Chania. Blev såklart många soltimmar på stranden nedanför hotellet och poolen också :D
 
 
Grekland blommor
 
 
Grekland M och S
 
 
 
I Chania och strosar omkring i alla gränder och marknaden.
 
Grekland chania
 
 
Grekland chania
 
 
Grekland Chania
 
 
 
Inte så många bilder från vattenlandet. Var inte det största landet då det var en bra bit med bil dit. Men det räckte gott och väl ändå att leka av sig och bli barn på nytt ;)
 
Grekland Vattenland
 
 
Grekland Vattenland

Sista dagen i Sunny Beach

Då var man hemma igen och solen, stranden, havet och framförallt värmen är borta :(

Sista kvällen i förrgår i Sunny Beach så¨gick vi och åt vi på favoritresturangen Djannys längst upp på flowerstreet. Sen blev det lite drinkar och öl framför matchen mellan Sverige och Malta på den "Glade vikingen".

Drinkar

090610
Sedan gick vi ju förbi hästarna som vi har sagt lite mer eller mindre på skoj att vi skulle rida på stranden innan vi åker hem. M gick fram och frågade vad de skulle ha. 15 Leva = 90 kr per häst i ca 45 min. Vi frågade flera gånger om dessa uppgifter men de upprepade flera gånger 15 Leva. Att det skulle bli 45 min tvivlade jag på men jag tänkte att 20-30 min kanske det blir.

Hästridning

De var väldigt påstridiga och plötsligt så satt vi på varsin häst. Efter ca 15 min så var vi tillbaka och de stannade en bit upp på stranden från vägen.
M sträcker fram 40 Leva för oss två. De säger då att det kostade 50 Leva = 300 kr per häst. M säger att nej ni sa 15 Leva.
Men efter mycket tjaffs från deras sida så är M på väg att betala 7 Leva ytterligare som var vad vi hade på oss. Jag har aldrig varit så arg i hela mitt liv. Jä**a idioter. Ställer mig ca 2 dm från dem och skriker på engelska att de sagt 15 Leva, att de redan fått mera än vad de har begärt. Tar tag i M och går därifrån. Som sagt jä**la idioter och man har själv lärt sig en läxa.

Bungyjump

Blidde inge paragliding idag men ändå nåt annat i luften. M fick för sig att han skulle våga sig på uppskjuten bungyjump som vi har precis utanför vårat hotell. Så nu är du inte ensam om att ha hängt i luften svärfar. Visserligen fick det bli den snällare varianten för M, då han blev som uppskjuten. Men det var nog en adrenalinkick som inte var fy skam ändå.

bungyjump
Så denna ska man sitta fast i?

bungyjump
Humm, ser lite högt ut!

bungyjump
Akta snasen!!

bungyjump
Kanske ska lyssna också.

bungyjump
Hihi… ser du mig?

bungyjump
Och upp vi faaaar….

bungyjump
och så…

bungyjump
en liten…

bungyjump
VOLT!!

bungyjump
iiihhhh…..

bungyjump
hoho….. fast mark igen. Pulsen på 220.

Steka!

Nu ska jag ner och bättra på brännan lite. Snart är vi hemma igen. Bara 2 dagar kvar nu, det går fort. Men lite har jag förbättrat min färg i alla fall, gick inte att bli så mycket vitare än vad jag var när vi kom hit i torsdags.

Bränna

Splash!!

Ja, det kan man lugnt säga. Vara barn är bra härligt, för det har jag och M varit idag. Skojigt fastän det sved på rygg och rumpa :D

Bra mat både till lunch och middag idag. Mycket sallat och mycket grillat, *mums*.

aqua

aqua

beachboy

Jag

Micke