Medeltida jul.

I december, rättare sagt den andra adventshelgen åkte jag och Helena till Gotland för att vistas i medeltida jul. Kallt, blåsigt men så himla mysigt, och sååå skönt att sova på hotell och vara med syrran en hel helg :)

Jag och Helena mötte upp Jonas och Crille på tåget till Nynäshamn, och i Visby kom Linus som bor på Gotland och sällskapade.

Får att hålla värmen hade jag och Helena köpt varsin pälsstola och så hade vi med oss nödproviant varje kväll. Små flaskor som jag skrapade ihop hemma haha…

Crille frös lite om sina små ben kan man säga, tror inte han kände dem efter någon timme. Så dagen efter införskaffade han sig ett par långkalsonger att ha under.

Förfest med Helena kan inte bli roligare.

På kvällen såg vi eldshow i St Lars ruin.

På lördagskvällen hade vi bokat bord på Kapitelhusgården.

Crille som talar först tänker sen haha…. säger i förbifarten att han fyllde år (vilket han inte alls gjorde) Så innan maten kom in fick han skönsång vid bordet.

Kvällen fortsatte på Kapitel och avslutades på Bistra Haren.


Kan definitivt tänka mig att åka hit igen på vintern. Nu ser vi fram emot augusti och sommarnätter i Visby.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Visby 9-11 augusti

På onsdagen så åkte vi till Lummelunda grottan och tofta strand.

Innan vi fick gå in till grottan och i väntan på guiden så fanns det en klättervägg att roa sig med. Och det är vid sådana här tillfällen jag slås av att Theo börjar bli så stor…. han kan så mycket :)

Loui somnade precis i denna väntan och sov sig igenom hela grottan i 8 grader. Så han har varit i lummelunda grottan, men han såg inga droppstenar.

När guiden fråga hur många kyrkor vi tror Gotland har svarade Theo med hög och klar stämma 4 st :D

Theo är en riktig liten badkruka och vill inte bada. Men leta snäckor och stenar är kul. Vi gjorde en ask till Theo och en till Emilia. (Grannflicka)

På Torsdagen gjorde vi en till utflykt norrut till Fårö för att titta på raukar.

Och på eftermiddagen/kvällen var det grillafton/knektfest i landknektslägret.

Theo sprang omkring med andra barn och gillade den medeltida musik. Micke gick sedan hem med barnen runt 19.00 och Helena och tog en krogrunda denna sista kväll i medeltid.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Visby 6-8 augusti

Jag delar upp våran familjeresa till Gotland och medeltidsveckan i flera inlägg. Även om det togs långt ifrån så många kort som vi brukar så blev det ändå några när jag skrapat ihop från allas mobiler ;)

Resan över gick väldigt smidigt. Theo var taggad när vi skulle borda färjan, väldigt coolt att vi skulle köra in med hela bilen. Loui sov sig igenom hela den spännande biten.

Grabbarnas tidsfördriv!

Vi ankom 18.55 på söndagen, så vi åkte och installerade oss innan det var dags att lägga barnen. Micke var kvar och tog det lugnt medan jag och Helena gick in i 1500-tal och kollade in utelivet och vilka man kände som kommit till ön.

På måndagen den 7:e så tog vi alla på oss medeltid och gick runt och kikade.

Theo såg mest fram emot att få åka tuff tuff tåget runt Visby ringmur.

 

På Tisdagen gick jag och Helena tornvandringen, men utan alkohol den här gången :) Saken var att tornvandringen var inställd i år, då de som brukar hålla i det inte var sugna plus att det har blivit så himla stort och närmare 200 personer brukar dyka upp, vilket i början var en aktivitet för vänner.

Men jag och Helena stötte på en av dem på Måndags kvällen, och han berättade att den kommer att bli av, men klockan 11.00 istället för klockan 13.00

Så i år var vi runt 20-25 personer som gick, mycket trevligt.

Onsdag och Torsdag blev det turistmål till Lummelunda grottan mm, mer om det i nästa inlägg.

 

 

 

SparaSpara

Medeltidsveckan 2015 sista delen

På Fredagen var vi rätt trötta, i alla fall jag, Helena var nog på partyhumör denna sista kväll för detta år :) Men vi gick ner till Forum Vulgaris som är en scen mitt i marknadsområdet, där skulle våra vänner Gråfötterna uppträda.

IMG_6394

Sen gick vi hem för att byta om. Tanken var att gå på piratfest på den gamla medeltidskrogen Effes, som i alla fall en gång per år går tillbaka till den gamla känslan som alltid var där förr i tiden. Nu är det en vanlig krog som inte har nishat in sig på medeltid under veckan. Men efter mycket velande så drog vi på oss trossfrau klänningarna istället och gick till Kapitelhusgården. Där träffade vi på Linus, Gabriel och Pelle som satt och sydde på olika klädesplagg.

En kanna öl beställdes in och vi hade en riktigt trevlig eftermiddag/kväll. :)

Det är dessa grabbar som inspirerat oss till att sy för hand, då allas deras kläder är sydda helt på egen hand och de strävar efter så historiskt korrekthet som möjligt.

IMG_6397

IMG_6398

IMG_6369

Jonas slöt upp efter några timmar, och vi gick vidare till klosterlängorna och sen Bistra Haren. När Bistra stängde vid 01.00 så gick vi tillbaka till klosterlängorna, men där var det fullt så killarna gick till Jakthornet. Där kände jag att det fick vara nog för i år :) Jag och Helena gick hem för att få så mycket sömn som möjligt då vi skulle åka hem dagen efter.

Älskar den här bilden, när Helena och jag studsar oss fram genom Visbys gator :D

IMG_2192 (1)

Vi vaknade upp pigga, städade och packade våra väskor. Innan taxin kom och hämtade upp oss till flygplatsen så gick vi till domkyrkan och tände ett ljus för alla som lämnat oss.

Men speciellt tänder vi ett ljus för Håkan, som lämnade oss i augusti 2005 :( I år är det 10 år sedan han så hastigt lämnade oss, och han är saknad. Helena har ett träd som vi alltid går till och kramar. Träder symboliserar Håkan och är en fysisk plats Helena kan gå till, då Håkan ligger i minneslund och har ingen gravsten.

IMG_2219

IMG_2209

IMG_2201 (1)

IMG_2198

Tack alla vänner och nyfunna vänner för i år. :) Vi ses snart igen hoppas jag.

 

Medeltidsveckan 2015 – Knekt med grill

På torsdag var det så dags för ”Knekt med grill” nere på strandpromenaden. Hade sett fram emot den här dagen och kvällen så mycket, dessvärre vaknade jag och mådde inte så bra. Runt 15.00 gick vi ner dit i alla fall och fann 2 tappra knektar som helstekte lammet (eller var det grisen) ;) sen tidig förmiddag.

IMG_6379

IMG_6378

Stefan bara älskade att vara turistguide en hel dag och svara på alla frågor om vad han pysslade med :P

IMG_2166

Efter ett par timmar dök det upp flera och även de som varit och handlat resten av maten. Så nu satte vi tjejer på skära och hacka upp allt så vi skulle få någon mat någon gång :D
IMG_6380

Helena gör sitt jobb som ”trossfrau” ;)

IMG_6383

IMG_6385

Allt hade som sagt blivit försenat och istället för klockan 18.00 så dröjde det till 21.00 innan maten stod på bordet.

IMG_2171

IMG_2173IMG_2180

Helt plötsligt kommer det ner ett helg gäng kvinnor/män/barn som kände för att bada (näck) Brrr….. säger jag.

IMG_2169

IMG_2178

IMG_2177

Fler och fler knektar och kampfraus dök upp och när väl maten låg på faten så var det väl värt mödan att vänta. Det var så gott. Lamm, blomkålsstuvning, sötsur spenat med russin, olika pajer, korv, ost och bröd. Och så äppelpaj till efterrätt :)

Tyvärr så avrundade jag och Helena strax efter det här. Jag mådde inte alls bra utan jag ville mest hem och lägga mig ner i sängen. Synd, men hoppas få uppleva fler knektfester, då känslan efter medeltid och färdas tillbaka blir inte bättre än så här.

IMG_2182

 

Medeltidsveckan 2015 del 2

På onsdag morgon sydde vi klart våra hattar till 100 knektars marsch. Fjädrarna köpte vi på Kapitelhusgården, så nu var vi kompletta ;)

IMG_2127

IMG_2115

IMG_2120

Ska se om jag kan få tag på fler bilder från marschen och även filmen så ni får se.

IMG_6338

Sedan var det uppställning utanför PRO-knekts förenings tältläger nere på marknadsområdet. Helena och jag hade picknick med oss och åt där.

IMG_6340

På kvällen var det trix eldshow. Svårt att få med på bild. men hela nordergravar är smockad med folk. Jag kan tycka att det inte var riktigt så bra som tidigare år. Så jag är glad att vi kom dit, ställde oss på piratkullen och såg nästa allt lika bra som de som suttit i gravarna sen tidig morgon bara för att få bra platser. Henrik och Daniel mötte upp och vi gick till Bistra Haren.

IMG_6351

IMG_6350

IMG_2138

IMG_2144

IMG_6361

Alltså det här radarparet…. grabbarna grus…. eller egentligen är de fler, de andra dök upp senare i veckan, är så roliga. De bjussar på sig själva, rappa i käften och tycker ingenting är tråkigt. En riktig visby kväll med mycket dricka och många många skratt. :D

IMG_2157

IMG_6562

Här kan ni även se lite hur det blev när ärmarna är på. Fuskade och satte dit dem med säkerhetsnål i år bara. De blev ju trots allt klara natten till färjan över gick haha…. Men vi ska sätta dit öglor och snöra fast dem sedan.

 

Medeltidsveckan 2015

Då var årets medeltidsvecka till ända. Detta år var det första gången vi fick bära våra nya 1500-talsdräkter så veckan innehöll mer än piratkullen.

Taggade i bilen till Nynäshamn.

IMG_1943

På färjan sydde vi det allra allra sista på våra kläder, eller…. det allra sista sydde vi timmarna innan knektmarschen ;) haha…

IMG_1951

På Söndag kväll blev det piratkläder hos våra vänner på piratkullen. Men på Måndagen så drog vi på oss klänningarna för första gången och gick ner på stan. Var några som hajade till ;) då det kom två exakt likadana tjejer.

IMG_1984

IMG_1999

Kisspaus på ett hotell, och även chans att släppa öronen fria. Hade inte en tanke på att det skulle ömma så i öronen att bära huvudduk. Värkte en hel del den här första dagen.

IMG_2046

På tisdagen var det dags för den årliga tornvandringen. I år tog den längre tid än någonsin, med en längre paus vid Österport. Vet inte om det är för att vi blir äldre eller om det kan bero på att det där med mat, samvaro och prat är viktigare än att fortsätta själva vandringen ;)

 

IMG_2075

Fast visst fanns det pirater som gick all in.

IMG_2080

IMG_2083

Bröderna framför deras berömda bäverlåt :)

IMG_2093

Helena tar en hut vid ett av tornen.

IMG_6321

Hela 164 st var det som gick tornvandringen i år…. helt galet. Danjel och Mattias (bombi) satte stämningen.

IMG_2102

 

Är allt jag hinner visa just nu….. kommer fler bilder från ons, tors och fre också :)