Vem vinner!

(Humm… detta inlägg skrev jag i oktober, men ser nu att det aldrig lades ut på bloggen. Stenen är ju nu borta i alla fall :) Så tack Johan återigen att du hjälpte oss!)

Skam den som ger sig! Tredje gången gillt! Enträgen vinner! många ordspråk kan passa in på Micke och Stenen (berget) vi har framför garaget. Vem kommer gå segrade ur detta? Det är frågan.

För några veckor sedan så körde vi tredje gången med snigeldynamit för att försöka få stenen att ge vika och spricka så pass mycket så vi kunde få bort de högsta topparna.

Grannen Johan hjälpte till med att borra upp hål då Micke ska ta det lugnare just nu med ryggen.

SparaSpara

SparaSpara

Mur etagedel.

Dagens dagsverke blev att fortsätta på muren. Jag har burit mursten, blandat till murbruk och skottat grus så nu är min svaga kropp trött vill jag lova :P Börjar to.m få förhårdnader på händer, då förstår ni ;)

Micke försöker ta det lugnt med sin rygg, men han ser till att det blir rakt och sätter fast sten för sten med stenlim eller murbruk.

Men fint blir det :D

Theo tyckte att traktorn behövde spolas av efter dagens arbete. Ordning på grabben!

 

 

Huset 8 januari

Idag tog jag och Theo tåget till huset för att kolla läget och leverera lite mera mat. De första grannarna som redan flyttat in i sitt nybyggda hus bjöd också över alla som kunde på lite fika. Det var väldigt roligt att träffa fler av ens framtida grannar :) Theo och deras äldsta tjej Emilia som är runt 4 år om jag inte minns fel lekte så bra tillsammans på övervåningen, och så har de precis i Oktober fått tillökning med en liten William.

Knäppte lite fler kort idag också. Roligare när man får med byggarna på kort också :) Och mycket har hänt bara sen igår. Olav har lagt klart allt golv, och höll på med etagetrappan när vi kom.

Och Micke har gjort mycket av tätskiktet i badrummet uppe, fått upp kommod och tvättstället nere och skulle precis med att slipa taket i garaget.

 

img_3083

img_3085

img_3086

img_3087

img_3088

img_3091

img_3093

Är mycket som sker som jag inte ser och missar, så lite svårt att ge er en rättvis bild om allt som händer! Men de är helt fantastiska grabbarna Nybacka!! :D

Imorgon ska Micke hämta kakel och klinker till badrummet upp, så envis som han är så hinner han säkert klart det också till den 24 januari då slutsamrådet med kommunen är.

Fiskbensparkett och trappan.

Så när Micke slet med att få klart badrummet så bankade Olav på med fiskbensparketten. Micke sa att han drömde om kakling sedan, undrar hur Olav känner inför dessa stavar ;) men såååå tjusigt det blir :)

img_9228

Etagedelen där sällskapsdel och matplats kommer vara.

 

img_9217

Efter att Olav har lagt på pigmenterad hårdvaxolja från Osmo i grafitgrått.

img_3078

Kontoret.

img_9201

img_9153

Inte nog med allt golv Olav hann lägga innan jul så hann han även olja in trappan som hade kommit i tusen delar i mina ögon :) Och i mellandagarna så fick jag dessa bilder levererade. Trappan var på plats! ett stort steg i mina ögon, helt plötsligt blev det ett komplett hus med sammanlänkande våningar.

img_9157

img_9161

img_9208

img_9219

Olav byggt klart skrubben under trappen och satt dit de sista taklisterna.

Så efter vi firat nyår i Örnsköldsvik, stannade vi till vid huset så jag och Theo fick se allt de gjort under jul och nyår. Förstår faktiskt inte hur de hann med allt! Dessutom hann de få dit räcket på terassen. Helt fantastiskt bra jobbat! och tack bästa Farmor som tog hand om Theo i mellandagarna när vi åkte hem för att jobba, utan dig hade detta inte gått.  :-* <3

Badrum nere.

Innan jul kom också vårt fina kakel till badrummet nere, Bricmates Grey Fleury Honed.

img_3080

img_3082

img_9196

img_9199

img_9227

Micke jobbade på för att hinna klart plattsättningen innan julfirandet i Örnsköldsvik.

Nu i veckan har elektrikern varit på plats också så nu lyser det från spottarna i taket och fönstret också :)

img_9221

Bilden här ovan tycker jag är mest rättvis hur kaklet ser ut i verkligheten. Superfin!

img_9220

img_9223

Vi hittade först en kommod från ballingslöv som vi ville ha, men fabriken var jul och nyår stängd och skulle öppna nu i v2 först. Så då kände vi att vi köper en kommod från ikea bara. En historia i sig, men när jag åkte ner från Ö-vik på annandag så skulle jag stanna i Sundsvall för att köpa den. När jag väl baxat upp den på vagn och kommit fram till kassan så upptäcker jag att jag fått fel kort från Mick, ett kort som gick ut i november 2016!! gahh….. var bara att lägga tillbaka kommod och tvättställ :P

Så så kan det gå. Så till slut fick det bli en kommod och tvättställ från Bauhaus. Bra mycket billigare än Ballingslöv och tom billigare än ikea. Kommer bli lika bra detta. Så så långt har vi hunnit med badrummet nere. Nu ska förhoppningsvis rörmokaren komma till veckan (de har haft sjukskrivningar så ont om folk) och göra det sista så toalettstolen kommer på plats.

Hallgolv och kök

Nu var det ett tag sedan inlägg kom in på denna blogg….. både jul och nyår har passerat, som det kanske också kommer ett inlägg om lagom till midsommar ;)

Men jag tänkte jag kör ett race här med inlägg med vad som skett i huset sen senast.

I mitten av december kom skivorna till köket. De vägde en hel del och Micke och Olav fick hjälp av Calle och en granne.

img_9194

img_3075

img_3077

Är kvartskomposit i marmorimitation.

img_9193

Micke lade också klart hallgolvet i samma veva, så det skulle vara klart tills trappan skulle upp. Vi valde plattor i 60×60, och jag tycker det blev väldigt bra.

img_9192

img_9191

Har försökt ta bilder på väggfärgerna nu när allt det är klart också, men har varit svårt att få till då ljuset inte varit det bästa. Detta är i alla fall entrén och är målat i Alcro färg Silverpil.

3-åring på bygget….

Vissa stunder går det jättebra och andra mindre bra ;) Igår var Theo med hela dagen i huset med Pappa och farfar när jag jobbade. Idag ställer snälla moster Helena upp och är barnvakt trots att hon är barnfri själv från sitt eget barn <3

Blir lite mera effektivt kan jag tänka mig när man inte behöver passa en liten luring som ska peta ner precis allt  i alla springor :P

Så snart ska jag och Theo åka tåg till Solna för att där möta upp Helena.

Men ibland är han ju också en riktig hjälpreda, dammsugaren är en favorit.

img_8867 img_8864

Taklister och målning

Nu är vi nog i fas med alla inlägg om vad som skett i huset, så nu ska inläggen komma i realtid. ;)

Alla val som ska göras kan ju tyckas vara en kul sak i att få bygga ett eget hus, men när tiden är knapp och det dyker upp saker man inte tänkt på kan ångesten slå till. Taklister är ett sånt val som vi (jag) har haft lite huvudbry om. Till sist enades vi om detta.

img_9020

img_9019

img_9017

På övervåningen där takhöjden är lägre blir det en enklare list. 

I veckan har det varit två grabbar nere från Ö-vik, som spacklat alla väggar och tak. De hann även grundmåla taket, så de har jobbat på bra.

img_8804

img_8807

img_8805

img_8806

Och nu när färgen är på och listerna blev vita så känns allt mycket bra :) Igår åkte de hem och Olav kom ner istället. Så i helgen tror jag att de kommer sätta upp fönstersmygarna och foder så det också kan målas. Sedan ska de också fortsätta med badrummet nere tror jag.

 

Köket

I början på Oktober kom köksstommarna. Spännande var det att se hur det skulle bli med de bruna luckorna. Känns väldigt bra, och ännu bättre kommer det nog kännas när man fått torka av all damm. Kommer ge en värme i köket tror jag. På detta kommer det vara en kvartsskiva i marmor och mässingsblandare. På andra sidan blir det vita luckor tillsammans med kyl och frys.

img_8512

img_8873

img_8546

img_8892

img_8548

img_8549

img_8893

Nu i veckan har M byggt vidare på köket och monterar dit vitvarorna. ”Köksön som går ut i rummet och delar kök från inre hall är också dit satt.

50152822174__67f5df27-6b35-4e67-a6e0-818ea0bbbc99

50152824826__ada3957f-e34c-4be4-ae26-6ef651c57a78

Har hänt ytterligare lite nu, men allt är inplastat då målarna är på plats i veckan. Så fler bilder på köket kommer senare :)

Wohooo för OSB och gipsning!

Whoohooo! Kände vi när jag och pappa fick sätta igång och klä väggar med OSB och gips. Taket gipsade vi.

img_8887

Det blir något helt annat när man får upp den ljusa gipsen på väggar och tak, då ser man verkligen rymden och hur det kommer bli och kännas.

img_8888

Köket blir stort och rymligt, blir härligt att få laga många släktmiddagar här.

img_8869

Uppe gick det ruggigt fort när pappa själv slängde upp skivorna på taket i rasande fart, själv skruvade jag upp OSB och gips på väggarna i lite långsammare fart ;-)

img_8975

img_8973

Blir en del kablar…..

Planeringen av elen tog sin lilla tid men till slut kändes det bra och elektrikerna kunde sätta igång. Till sin hjälp fick elektrikerna dessa fina men lite kladdiga ritningar att gå efter. Tur att Micke var på plats och förklarade ett och annat :-D

img_8440-1

img_8441-1

När de hade kommit en bit funderade vi hur de skulle få alla rör och kommande rör in i elskåpet i garderoben i hallen. Det blev ju trots allt ganska mycket rör även fast vi var ganska försiktiga när det gällde antal uttag och knappar.

img_8426

img_8462

Sen var det dags för elskåpet att sågas in i fasaden, Micke tog sågen och kapade upp väggen och monterade elskåpet.

img_8967

Men Micke tyckte inte det såg bra ut med en grå lucka mitt på våran vita fasad, så han pinnade iväg och köpte sprayfärg :-D

img_8968

Och se så fint det blev.

img_8969

De lyckades till slut få in alla rör i elskåpet, massa sladdar att hålla koll på blir det :-)

img_8567

img_8589

Nu är allt i stort sett klart med elen. Nästa gång blir det till att koppla in alla säkringar och doningar i elskåpet, samt när alla kontakter och lysknappar ska sättas dit.

Panoramadörrar!

Den 27 september levererades skjutpartiet som ska sitta nere i etage-delen. Blev så snyggt och bra.

img_8447

img_8449

Olav och Micke fick ta och luta in partiet och knuffa in det ett par centimeter i taget och som tur var, var Tuula också på plats och hjälpte till. Till slut fick de in partiet som väger närmare 500 kg.

img_8480

img_8482

img_8886

I och med skjutpartiet blev huset tätt och det gick att börja köra värme i huset.

img_8483

 

 

 

Uppskatta gediget hantverk.

I slutet av september kom Jonny till bygget för att falsa plåttaket på etage-delen. Med bara några verktyg och sina händer bockade han och lade taket med precision, som på den gamla goda tiden :)

img_8410

Nedan ser ni Plasthammaren, Dubbelfalsjärnet och Falstången, det var nästan bara det Johnny använde för att trolla till ett riktigt vackert plåttak.

img_8417

img_8970

Det tar ett tag och det är mycket hamrande innan man har vikt ihop plåten på detta sätt. Viktigt med andningspauser såklart :-D

img_8966

img_8965

img_8964

img_8963

Här ser ni också sargen som smidesräcket vi har beställt ska stå på. Kommer bli kanon. Lite synd att ett så vackert plåttak ska täckas med trall sedan.

14441180_1069425073178219_6775556301898287649_n

img_8962

img_8961

img_8445

Reglade upp väggar.

I mitten av september kom väggar upp. Bert-Åke kom ner från Ö-vik med Olav och hjälpte till. Nu började det roliga ;) När man ser hur allt kommer se ut inne.

img_8358-kopia

Övervåning ståendes i hörnet där badrummet kommer vara. Vårt sovrum till vänster, ser mot vardagsrum och på andra sidan blir barnens rum.

img_8356

Mot köket.

img_8357

Hall och entré. U-trappan blir där stegen är.

img_8353

Sett från tvättstugan när man blickar mot köket. Toalett/dusch till höger och gästrummet till vänster.