Förlossningsberättelse del 2

Väl i rummet ställer jag mig vid ett lågt skåp och håller i mig. Får en kryssningsvärk här också och känner att nu tappar jag det! fokus alltså. Tänker för f*n Sophia, tappa det inte nu!! andas!! mmmm mmmm, så lågt jag bara kan försöker jag andas mig igenom den, men känner att jag måste göra nr 2.

Layla frågar om jag kan byta om till skjortan. Nej säger jag, men river av mig alla kläder. Känner väldigt starkt att jag MÅSTE göra nummer 2 (även om jag vet att det kan kännas så när man föder barn så är jag säker på min sak) och springer till toalettstolen samtidigt som jag meddelar Layla att jag ska bara Baj**  lite.

Får en till kryssningsvärk och känner samtidigt som jag gör nr 2 att det trycker på nedåt. Här är mitt första minne av barnmorskan Karin. Hon tycker jag ska gå till sängen där de vill lyssna av hjärtljuden med ctg.

Jag ska bara…… säger jag när en till kryssningsvärk kommer. Vill inte gå till sängen när jag inte uträttat mina behov klart ännu ;)

Frågar om jag kan få lustgas till toan haha…. men njae Karin tycker inte att det är sådan bra ide att jag sitter där. Dessutom når inte lustgasen till badrummet enligt henne.

De har nu kört fram sängen till precis utanför dörren. Två steg bara säger Karin. Åhh jag vill verkligen inte resa på mig då jag inte är ”klar”!

Journalanteckning:

22.30 Pat. sitter på toaletten, har krystkänsla. (väldigt fint skrivet då jag faktiskt tryckte på som fan här) Flyttar över till sängen. Ftd huv skär igenom. Fosterljud avlyssnas intermittent.

Väl i sängen utropar Karin att det inte är så konstigt att jag tycker att det trycker på då huvudet skymtas.

Jag blir väldigt förvånad :D

Får lustgasen och trycker på i ännu en krystningsvärk.

22.35 Krystvärkar. Hålls aktiv med varm handduk.

Den där handduken som de håller emot med där nere är såååå skön. Huvudet kommer ut, och Karin ber mig att andas igenom nästa krystvärk. Andas lustgas för glatta livet.

22.40 Vattenavgång

Vet att jag säger: Åh var det där vattnet, det var skönt. *skratt* Lustgasen är min bästa vän här, så man säger ju lite lustiga saker ;)

Nästa värk är han ute säger Karin, och jag trycker på extra vid nästa krystvärk.

22.41 Födelse. Kön: pojke framföds med navelsträngen ett varv runt halsen. Löses vid framfödandet. Sen avnavling tillämpas, utförs av far. Blodgruppering från navelsträngen tas. 

Förlossningen startades: Spontant

Förlossningen avslutades: Ej instrumentellt.

IMG_9703

IMG_9691

Så kom han upp på bröstet, lika go, varm och len som sin bror. :) Pluttis, så små de är. Och ändå så förstår man inte hur de har fått plats där inne, och att jag precis tryckt ut honom :O

IMG_9699

IMG_9686

IMG_9696

Så ja, jag uppgav 10 av 10 när de frågade mig hur jag upplevde hela förloppet.

Det var sjukt jobbigt, och väldigt obehagligt, men smärta så jag höll på att dö upplevde jag aldrig. Som jobbigast var det när jag precis kom in på rummet och jag stod vid skåpet. Då var jag inte beredd på en krystvärk så jag kände mig väldigt svag i benen där när jag tryckte på. Kände att tar jag mig inte samman så kommer jag inte fixa detta. Trodde ju fortfarande att jag fortfarande var i öppningsstadiet och att vi skulle hålla på hela natten med värkar.

Fick spruta minuterna efter förlossningen för att livmodern skulle dra ihop sig, då jag blödde så mycket efter Theo. Eftervärkarna är inte att leka med, tycker de är som vanliga värkar. Så medans Karin sydde det enda stygn som behövdes och kollade så allt såg bra ut andades jag lustgas (gäller ju att passa på)

IMG_9540

När allt var klart och vi blev lämnade ensamma med födelsedagsbrickan med kaffe och smörgås vilade du hos pappa. <3

Sen kom Karin in igen efter jag duschat och kissat för att mäta och väga pluttisen.

Vikt: 3088 g Längd: 48 cm Huvudomfång 34 cm

IMG_9542

IMG_9544

Pappa sätter på första blöjan.

IMG_9546

Klockan 23.45 flyttar vi över till BB-hotellet.

IMG_9549

 

Så glad att allt gick så bra även denna gång. Nu har vi myst på här hemma i 9 dagar och allt går jättefint. <3

 

 

 

Förlossningsberättelse

Dags att skriva ner det man kommer ihåg, minnet börjar redan svika. Som tur är så skrev jag ju ner lite här på bloggen, och så har jag samtal och sms som visar vad och när saker och ting skedde :)

Förberedd er på lååååång läsning!

Vaknade som sagt runt 04.00 natten till fredag och kände att det var extra fuktigt, inte vattenavgång men som en extra flytning. Tänkte att kanske är ”slemproppen” (vilket härligt ord) var på gång att lossna. Duschade och satte på mig en binda och lade mig igen.

Micke åker till jobbet i vanlig ordning runt 07.00, och jag går över med Theo till grannarna klockan 09.00, då de hade erbjudit sig att skjutsa Theo på samma gång som deras dotter till förskolan. De frågade mig om jag känt att något var på gång, men njae inte visste jag. Lite förvärkar kanske, med absolut inget som jag kände att nu föder jag snart :P

Går in och vilar i sängen och klockan 11.15 reser jag mig och går på toaletten och ser då att det kommit en liten blödning. Ringer Micke ovh berättar läget och därefter ringer jag BB Sthlm.

Förklarar hur det ser ut, och att jag haft lite flytningar som ev kan vara vattenavgång men att det är så lite så väldigt osäker om det verkligen är det, troligare proppen. De ber mig ringa tillbaka om 2 timmar. Ringer då tillbaka till M och berättar att han ej behöver skynda sig hem då jag är ombed att avvakta. M frågar om vi ska ringa och förbereda någon, säger att jag ringer Helena.

Runt 12.00 känner jag att det kommer liten flytning igen. Den är svagt svagt rosa och jag misstänker att det är ”proppen”, M kommer också hem vid denna tid.

13.20 är det ytterligare en flytning som nu är mera som en liten liten blödning. Ringer BB Sthlm igen som säger att det är fullt normalt så det är bara att avvakta. Ska höra av mig igen om det är så att det kommer vatten i större mängder, eller om värkarna är ca var 5 minut.

Känner av lätt molande som mensvärk ungefär, inga förvärkar alls.

Jag och M packar det sista, äter lunch och går och vankar. Jag har velat ta likadana bilder på mig, magen och Micke precis som vi gjorde när vi väntade Theo. Så vi börjar rigga upp kameran på stativ och ta de sista bilderna på magen haha…. Inte lika bra som sist då vi var rätt så flamsiga, och så skulle vi hämta Theo på förskolan runt 15-16, men så här blev de.

IMG_3231

IMG_3204

IMG_3217

IMG_3241

V.39 (38+6)

Klockan 18.40 har jag en sms-konversation som startar mellan mig och grannen. Mitt sms inleder så här:

”Hej, i vilket läge var du i när ni bestämde er för att fixa barnvakt? Tycker det är så svårt att veta. Nu har jag lätta värkar bara ca var 10 min. Man vet ju inte om de kommer öka eller avta under natten.”

IMG_9516

”Lätta värkar”

Jag ville som inte ringa hit någon i onödan om det inte skulle bli något, samtidigt var det snart kväll och natt för Theo så ville inte behöva riva upp honom ur sängen mitt i natten om det skulle bli förlossning. Grannen erbjöd sig också att bädda åt Theo om vi ville så kunde vi gå över med honom dit. Min syster Pernilla erbjöd sig redan mitt på dagen att hämta Theo som sen kunde vara där under helgen, men hon har en bit att köra så jag tyckte det var onödigt. Trodde verkligen inte att det skulle bli att åka in till BB sthlm denna dag ;) :D

Men vid 19.00 tar vi ändå beslutet att Micke åker och hämtar Helena och Lilo i Bromma så de får sova här. De kommer hit runt 20.00, så medans Lilo och Theo leker och härjar utanför sovrummet ligger jag och klockar värkarna. Ringer BB sthlm igen och berättar att värkarna har börjat komma, men att de inte är så täta. De frågar om vattnet gått? jag säger nej, bara ev proppen. Just nu är det lugnt på förlossningen och de ber mig återkomma när jag känner att jag vill åka in.

Så mellan 19-20 är det ca 10 min mellan varje värk.

IMG_9527

IMG_9528

Helena frågar vad jag ätit och jag kommer på att jag inte ätit någon middag. När Micke frågat mig tidigare under kvällen så var jag inte sugen. Så hon går ner och gör två äggsmörgåsar åt mig som jag äter i sängen.

Mellan 20-21 är det lite mera oregelbundet mellan värkarna, men ändå inte nere på 5 minuter. Och värkarna som kommer tar jag med ”lätthet”.

IMG_9529

IMG_9530

Strax efter 21.00 reser jag på mig ur sängen så då jäklar börjar det hända saker. Värkarna kommer tätare och tätare, och jag vet att jag säger till Micke när jag kommer nerför trappen att nu är det nog bråttom!

21.27 ringer jag igen till BB sthlm från tvättstugan när jag ska ta på mig skor och jacka. Höll på att glömma att vi skulle ringa in när vi ville åka in. Nästan så jag inte klarar av det samtalet på 3 minuter. Hon frågar om det jag angivit tidigare att vi har ca 20 min till Danderyd stämmer? och att det just nu inte är något rum ledig då de håller på och städar ett rum, och att jag ev måste gå till mottagningen först.

Jag säger lite stressat och ilskt att det kan ta 25-30 minuter också för oss att ta oss till förlossningen. Okej vi får komma in meddelar hon oss.

IMG_9709

IMG_9711

När vi kommer fram så är dörren låst, Micke springer för att kolla om en annan dörr är öppen. Luften är kall, men det upplever jag som skönt då jag känner mig kokhet och svettas. Tar några värkar utanför hållandes i något trappräcke, de är mycket starkare nu!

Till slut är det någon som kommer ut genom den låsta dörren och vi ber henne hålla upp den.  22.07 klockar jag sista värken i appen, tror det är i hissen upp. Väl inne på avdelningen möter undersköterskan Layla upp oss. Tar en värk ståendes lutande mot väggen, och nu känner jag att det där var en kryssningsvärk, jag ville trycka på.

Och så här står det i journalen:

22.10 Inlägges på förl.avd 35-åring 2-gravida.

Inkommer pga värkar i graviditetsvecka 39+0 (BP enl UL 170330) 

Tidigare graviditeter 2013-10 lev. pojke 3460g, v.39. PCH 1500 ml (blodförlusten jag hade med Theo)

Fortsättning följer i ett andra inlägg……

 

Update!

Förvärkar/värkar var 10:e minut som håller i sig i ca 1 minut. 

M är och hämtar Helena och Lilo nu som får sova över om det skulle vara så att värkarna börjar komma tätare. Som andra föderska rekommenderar de att det bara ska gå 2 värkar på 10 min för att man ska åka in. 

Theo visar inga tecken på att han förstår vad som är på gång. Nu är det kul att kusinen Lilo kommer och sover över och han snaskar på som bara den från fredagsgodisskålen. ??

M kommer nog skriva i gemensamma messenger när och om vi åker in inatt, precis som sist. 

Något är på gång…..

Kanske det inte dröjer så länge till nu innan vi får välkomna vår lille skrutt ? 

Vaknade inatt vid 04.00 och tyckte det var extra fuktigt, inte så att det var blött, men gick upp på toaletten. Imorse var det mera fuktigt och rikligare flytningar. Duschade och satte på binda och lade mig igen i sängen.

Klockan 11.15 reste jag mig och gick på toaletten och ser då att det kommit en liten blödning. Ringer Micke ovh berättar läget och därefter ringer jag BB Sthlm. 

Förklarar hur det ser ut, och att jag haft lite flytningar som ev kan vara vattenavgång, men att det är så lite så väldigt osäker om det verkligen är det. De ber mig ringa tillbaka om 2 timmar.

Runt 12.00 känner jag att det kommer liten flytning. Den är svagt svagt rosa och jag misstänker att det är slemproppen.

13.20 är det ytterligare en flytning som nu är mera som en liten liten blödning. Ringer BB Sthlm igen som säger att det är fullt normalt så det är bara att avvakta. Ska höra av mig igen om det är så att det kommer vatten i större mängder. 

Känner av lätt molande som mensvärk ungefär, inga förvärkar alls. 

Nu ska vi äta mat så får vi se om det händer nåt mera senare. ?


V.39 (38+6) idag, går in i V.40 imorgon. Bf 30/3

Gnäll!

Inte nog med foglossning from hell så ramlade jag i Söndags i trappen med en smäll! Slog i svanskotan nå djävulskt! Ryggen fick också sig en smäll men svanskotan var värst :( aj aj aj…. så nu har det inte bara varit jobbigt att ta sig ur sängen och gå, utan att sätta sig och ställa sig upp vid toabesök har gjort ont också. Att plocka upp något från marken och ta på Theo ytterkläder har varit en pärs.

IMG_9471

Men men…. i Tisdags började jag känna en förbättring på morgonen, i alla fall när jag inte utsatt svanskotan för tryck så det kändes bra. Igår Onsdag var det dags för ett nytt besök hos mödravårdscentralen. Allt såg bra ut med mig, och lillen växer till sig bra. Däremot när hon lyssnade på hjärtljuden så tyckte hon att det gick som ner några gången i frekvens. Hon lyssnade bra längre än vid tidigare besök, men svårt att få en uppfattning med bara den apparaten, så hon ville att vi skulle åka till Danderyd och fick en tid på BB stockholm för att kolla upp det ordentligt.

IMG_9481

Väl på plats satte de CTG och de registrerade hjärtljuden i ca 20 minuter. Under tiden fick jag registrera de fosterrörelser jag kände med den blå knappen jag håller i. Barnmorskan kom in redan efter ca 10 minuter och sa att allt såg toppen ut och att lillens vilopuls låg på ca 110 men varje gång han rörde på sig så ökade den till ca 130 och det var nog detta de hade registrerat hos MVC.

Sen kom även en läkaren in och bekräftade även hon att allt såg jättebra ut :)

Idag Torsdag vaknade jag av att kroppen kändes bra på väldigt länge, främre fog fortfarande dåligt men jämfört med hur de senaste dagarna varit så kändes allt bra. Men efter jag lämnat Theo och går från bilen så missar jag en isfläck på uppfarten och går fasiken ner i spagat nästan….. aj satan säger jag bara!! buhu….. trodde jag skulle gå av på mitten. Ramlade inte, men något man annars är stark att parera klarar inte kroppen nu utan magmuskler och där bäckenbotten i princip är utplånad. Så nu ligger jag här i sängen igen med den största kudden mellan benen och vilar.

Har lagat mat men det är också allt. Nu hoppas jag att mina fogar reparerar sig lite så att jag slipper släpa fötterna efter mig fram till förlossning.

Inte så roligt inlägg men så ser läger ut nu.

Solen skiner och det är vår ute, alltid något ;)

V.37 (36+5)

IMG_3161

IMG_3156

Bebis:

Bebisen väger nästan 3 kg och är 46 cm lång. De flesta bebisar har vänt sig med huvudet neråt nu. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorskan säga att det är fixerat. Då har huvudet sjunkit så långt ner att det inte går att rucka på det. Om bebisen inte har vänt sig så brukar man försöka vända bebisen. Den tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar.

gravid-vecka-37

Mamma:

Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Nu är det vanligt att få förvärkar. Då blir livmodern hård i 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont.

Det kan vara dags när som helst nu, men många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt.

IMG_3202

Egna tankar:

Tankarna är att tiden går för fort men ändå väldigt långsamt! Här hemma är vi inte på långa vägar lika förberedda som förra gången. Jag har plockat fram de minsta kläderna och tvättat upp sängkläderna till spjälsängen. Men jag känner lite ångest över att bb-väskan inte ens fått en tanke. Jag ska ta en sväng till jobbet och lämna min arbets-skjorta, och då passa på att kanske köpa något nytt plagg till den lille så det inte bara blir arvegods. Får se om jag hittar några mjuka tunna byxor till mig också inför hemgången.

Men tittar jag tillbaka till min graviditet med Theo så packade jag inte bb-väskan förrän v.38 så jag har ju gått om tid ;)

Slutade jobba för exakt en vecka sedan och det har varit skönt. Jag har ont direkt när jag vaknar nu i främre symfysen. Och förra veckan hade jag spänningshuvudvärk alla dagar, men den har tack och lov släppt nu efter att Micke masserat mina axlar och nacke.

I denna vecka födde Helena Lilo :O vilket känns lite läskigt haha…. tycker han kan stanna någon vecka till i alla fall ;)

Känner starkare illningar som kommer som stick ibland vilket jag antar kommer när han sjunker längre ner.

 

 

 

V.34 (33+6)

V 34 redan och går in i V 35 imorgon. Var ett tag sedan nu jag tog magbilder, tiden har som inte räckt till. Men idag tog jag krafttag och letade fram kameran bland flyttkartongerna.

IMG_3097

IMG_3106

IMG_3110

IMG_3111

Min lilla linslus ville också vara med :D

Bebis

Bebisen väger ca 2300 g och är 42 cm. Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Nu kan bebisen själv bekämpa lättare infektioner. Bebisens rörelser är nu större och långsammare och den här veckan lägger sig en del barn tillrätta och fixerar huvudet i bäckeningången. Cirka 3-4% lägger sig med fötter eller rumpa ner och då kan man göra ett vändningsförsök hos läkare.

Skulle förlossningen starta nu skulle förlossningspersonalen inte försöka skjuta upp den. Om barnet föds är det fortfarande ömtåligt och behöver extra värme och mat. Men många klarar sin andning bra och långt ifrån alla behöver ligga i kuvös.

 Mamma

Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. Vätska kan samlas i kroppen och du märker att ringar kanske inte längre passar. Dina fötter kan också vara svullna. Din blodvolym har ökat med 50% och håller sig nu konstant.

När bebisen fixar huvudet i bäckeningången kan det slita och dra i bäckenet och neråt ljumskarna. Du ska känna bebisen varje dag i magen och om du inte gör det ska du ringa sjukvården direkt, dag som natt, speciellt när det är nära till BF-datum.

Egna tankar

Tycker mig känna att han försöker lägga sig tillrätta då det kan ila till nedåt, jag antar att det är huvudet jag känner som trycker.

Förvärkar tror jag inte att jag känt, däremot mer och kraftigare sammandragningar. Däremot stämmer det att det är tungt att andas om jag ligger på rygg, eller anstränger mig. Känns som om jag får astma av minsta lilla.

Har mer vatten i kroppen nu än med Theo. Inte mycket alls men känner det i fingrarna och tycker att fötter och vader är större.

Annars känns det bra. Foglossningen är inte att leka med, men rör på mig mera nu en med Theo. Men då hade jag inte en 3 åring att ta hand om :P och jobbade bara 50%.

Nu jobbar jag 80% och ska göra det i några veckor till, sen har jag tagit ut semester för att vila de sista veckorna innan bf. Och i och med flytten till huset för några veckor sedan så har jag burit mer än förra graviditeten.

V.24 (23+5)

v24236

 

Bebis:

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Vikt: ca 650 gram och ca 30 cm från hjässa till häl.

V.24

Mamman:

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen.

En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.

Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Pappan:

Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.

Egna tankar:

Dåliga bilder igen, vet inte hur många bilder jag tog där det tyvärr blev så mycket skuggor så man inte ser hur stor magen egentligen är.

Nu känner man sig verkligen gravid. Börjar bli tungt att vända sig i sängen, och när man sitter i soffan om kvällarna känns det ibland som om någon sitter på en. Så hur ska detta sluta!

Att brösten har växt kan jag bara säga, jo då det har jag märkt! tycker att det räcker nu. Köpte nya toppar, som sportbh:ar men upptäckte snart att jag måste nog köpa dem igen i större storlek.

Nu känner man också verkligen knuffar hela tiden. Din pappa kände rörelser utanför magen den 29/11 (V.23, 22+3) klockan 21.58 ;)

Annars går allt bra. Veckorna går fort.

 

 

V.22 (21+3)

img_3015

(Bildkvalitén är tyvärr inte den bästa, mörkt ute och svårigheter att fota sig själv. Men jag vill så gärna ha kvar bilder även från denna graviditet.)

Bebis:

Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu.

Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken.

V.22

Mamman:

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat.

Egna tankar:

Känns lite konstigt att tänka att jag har en bebis som har samma proportioner som en nyfödd, känns som jag inte varit gravid så fasligt länge. Däremot känner jag mig nog mera gravid nu än sist i samma vecka. Vi pratade om det på jobbet, om det beror på att det är andra barnet eller om man bara är äldre :P Vi kom fram till att det beror på både ock.

Känner sparkar och buffar mer och mer nu. Vid samma tid så kände Micke rörelser utanpå magen med Theo. Vi får jobba på den biten ;)

Magen drar ihop sig då och då, och ibland när jag reser på mig kan det smärta i ligamenten. Annars är allt bra och är inte alls lika kissnödig denna graviditet.

Gått upp lika mycket som med Theo (ca 5 kg), så på så sätt är de lika, däremot vägde jag mera från början nu, så lite rundare och lite goare ;)

v.20 (19+6)

img_3003-1

Bebis:

Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång i sitthöjd och 26 cm från hjässa till häl och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett (vernix caseosa) bildas för att skydda huden under den långa tiden i fostervattnet. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Vikt ca 350 gram.

v20

Mamma:
Grattis, nu är halva tiden gången! Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika.

Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Nu behöver du också extra järn i kosten.

Mina tankar:
Nu känner jag små puffar lite då och då, och ibland kan jag känna dem på utsidan om jag är snabb att hålla handen där puffarna nyss var.

Jag mår bra annars. Lite foglossning när jag stått och rört på mig en del.

I Onsdags mitt under sthlms värsta ”snökaos” på flera årtionde så säljs vår lägenhet och vi ska ses hos mäklaren vid globen som inte alls ligger långt härifrån för att skriva på alla papper.

Tanken var att Micke som skulle köra hem från Åkersberga skulle hämta upp mig och Theo strax innan 19.00, men då det var trafikstockning och kilometer långa bilköer så övergav vi den iden och jag började försöka ta mig fram med vagn med Theo i.

Hade varit roligt med ett kort när vi kämpade oss fram på vägar som bitvis inte var plogade. Theo var så duktig och fick gå av flera gånger då jag var tvungen att lyfta vagnen då det inte gick att köra. Vi kommer fram till en väg som inte är plogad alls, vänder för att välja en annan väg osv. Ner för en lång trappa och så upp för en ännu högre trappa bärandes på vagnen, kanske inte det bästa för min kropp just nu, men vi klarade det. Och än en gång, Theo var en kämpe klockan 19.00 när han egentligen brukar lägga sig för att sova, men han tyckte nog att det var kul :)

Micke kom 19.30 så det var inte kul längst vägarna heller.

Men lägenheten är såld och vi fick över förväntat för det så det känns superbra! :D

Familjen växer!

I mars blir Theo storebror, och får han välja är det en lillebror som är i mammas mage ;) Idag var vi på RUL (rutin ultraljud), allt såg jättebra ut. Moderkakan ligger i framkant vilket kan förklara varför jag inte känner så starka rörelser än. Är i vecka 19 (18+6) idag och går in i vecka 20 imorgon.

img_2955Vecka 19 (18+3) när bilden togs.

Bebis: Bebisen är drygt 14 centimeter lång och väger strax under 250 gram. Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Det växer hår på huvudet och sinnena utvecklas fort. Nervcellerna för smak, lukt, hörsel, syn och känselsinne utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan.

Mamma: Nu har du kanske känt din bebis röra på sig. Om det har känts lite abstrakt att vänta barn innan, så brukar det ofta kännas mer verkligt när man känner fosterrörelserna. De flesta känner bebisen röra på sig för första gången någon gång mellan vecka 18 och 20.

De kommande tio veckorna kommer att vara bebisens livligaste tid i livmodern – senare blir det för trångt för alltför intensiv gymnastik.

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Mina tankar: Snart halvtid och jag undrar vart tiden har gått. Hittills har graviditeten gått bra. Lättare illamående i början, mycket mera än vad jag hade med Theo, men aldrig så mycket så att jag inte kunnat trycka undan det.

Foglossningar börjar tyvärr ge sig till känna redan nu, men försöker tänka på hållning och sovit med kudde mellan knäna från dag 1.

Annars tycker jag att jag var tröttare med Theo de första 12 veckorna, men det är klart, då kunde man känna efter mer :P Jobbade 50 % och inget annat att tänka på än mig själv.

Känner av lite rörelser nu och då, främst på morgonen när jag ligger ner.

img_8945
img_8944

img_8943

img_8946

Kärlek! <3