V.34 (33+6)

V 34 redan och går in i V 35 imorgon. Var ett tag sedan nu jag tog magbilder, tiden har som inte räckt till. Men idag tog jag krafttag och letade fram kameran bland flyttkartongerna.

IMG_3097

IMG_3106

IMG_3110

IMG_3111

Min lilla linslus ville också vara med :D

Bebis

Bebisen väger ca 2300 g och är 42 cm. Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Nu kan bebisen själv bekämpa lättare infektioner. Bebisens rörelser är nu större och långsammare och den här veckan lägger sig en del barn tillrätta och fixerar huvudet i bäckeningången. Cirka 3-4% lägger sig med fötter eller rumpa ner och då kan man göra ett vändningsförsök hos läkare.

Skulle förlossningen starta nu skulle förlossningspersonalen inte försöka skjuta upp den. Om barnet föds är det fortfarande ömtåligt och behöver extra värme och mat. Men många klarar sin andning bra och långt ifrån alla behöver ligga i kuvös.

 Mamma

Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. Vätska kan samlas i kroppen och du märker att ringar kanske inte längre passar. Dina fötter kan också vara svullna. Din blodvolym har ökat med 50% och håller sig nu konstant.

När bebisen fixar huvudet i bäckeningången kan det slita och dra i bäckenet och neråt ljumskarna. Du ska känna bebisen varje dag i magen och om du inte gör det ska du ringa sjukvården direkt, dag som natt, speciellt när det är nära till BF-datum.

Egna tankar

Tycker mig känna att han försöker lägga sig tillrätta då det kan ila till nedåt, jag antar att det är huvudet jag känner som trycker.

Förvärkar tror jag inte att jag känt, däremot mer och kraftigare sammandragningar. Däremot stämmer det att det är tungt att andas om jag ligger på rygg, eller anstränger mig. Känns som om jag får astma av minsta lilla.

Har mer vatten i kroppen nu än med Theo. Inte mycket alls men känner det i fingrarna och tycker att fötter och vader är större.

Annars känns det bra. Foglossningen är inte att leka med, men rör på mig mera nu en med Theo. Men då hade jag inte en 3 åring att ta hand om :P och jobbade bara 50%.

Nu jobbar jag 80% och ska göra det i några veckor till, sen har jag tagit ut semester för att vila de sista veckorna innan bf. Och i och med flytten till huset för några veckor sedan så har jag burit mer än förra graviditeten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *