Förlossningsberättelse

Dags att skriva ner det man kommer ihåg, minnet börjar redan svika. Som tur är så skrev jag ju ner lite här på bloggen, och så har jag samtal och sms som visar vad och när saker och ting skedde :)

Förberedd er på lååååång läsning!

Vaknade som sagt runt 04.00 natten till fredag och kände att det var extra fuktigt, inte vattenavgång men som en extra flytning. Tänkte att kanske är ”slemproppen” (vilket härligt ord) var på gång att lossna. Duschade och satte på mig en binda och lade mig igen.

Micke åker till jobbet i vanlig ordning runt 07.00, och jag går över med Theo till grannarna klockan 09.00, då de hade erbjudit sig att skjutsa Theo på samma gång som deras dotter till förskolan. De frågade mig om jag känt att något var på gång, men njae inte visste jag. Lite förvärkar kanske, med absolut inget som jag kände att nu föder jag snart :P

Går in och vilar i sängen och klockan 11.15 reser jag mig och går på toaletten och ser då att det kommit en liten blödning. Ringer Micke ovh berättar läget och därefter ringer jag BB Sthlm.

Förklarar hur det ser ut, och att jag haft lite flytningar som ev kan vara vattenavgång men att det är så lite så väldigt osäker om det verkligen är det, troligare proppen. De ber mig ringa tillbaka om 2 timmar. Ringer då tillbaka till M och berättar att han ej behöver skynda sig hem då jag är ombed att avvakta. M frågar om vi ska ringa och förbereda någon, säger att jag ringer Helena.

Runt 12.00 känner jag att det kommer liten flytning igen. Den är svagt svagt rosa och jag misstänker att det är ”proppen”, M kommer också hem vid denna tid.

13.20 är det ytterligare en flytning som nu är mera som en liten liten blödning. Ringer BB Sthlm igen som säger att det är fullt normalt så det är bara att avvakta. Ska höra av mig igen om det är så att det kommer vatten i större mängder, eller om värkarna är ca var 5 minut.

Känner av lätt molande som mensvärk ungefär, inga förvärkar alls.

Jag och M packar det sista, äter lunch och går och vankar. Jag har velat ta likadana bilder på mig, magen och Micke precis som vi gjorde när vi väntade Theo. Så vi börjar rigga upp kameran på stativ och ta de sista bilderna på magen haha…. Inte lika bra som sist då vi var rätt så flamsiga, och så skulle vi hämta Theo på förskolan runt 15-16, men så här blev de.

IMG_3231

IMG_3204

IMG_3217

IMG_3241

V.39 (38+6)

Klockan 18.40 har jag en sms-konversation som startar mellan mig och grannen. Mitt sms inleder så här:

”Hej, i vilket läge var du i när ni bestämde er för att fixa barnvakt? Tycker det är så svårt att veta. Nu har jag lätta värkar bara ca var 10 min. Man vet ju inte om de kommer öka eller avta under natten.”

IMG_9516

”Lätta värkar”

Jag ville som inte ringa hit någon i onödan om det inte skulle bli något, samtidigt var det snart kväll och natt för Theo så ville inte behöva riva upp honom ur sängen mitt i natten om det skulle bli förlossning. Grannen erbjöd sig också att bädda åt Theo om vi ville så kunde vi gå över med honom dit. Min syster Pernilla erbjöd sig redan mitt på dagen att hämta Theo som sen kunde vara där under helgen, men hon har en bit att köra så jag tyckte det var onödigt. Trodde verkligen inte att det skulle bli att åka in till BB sthlm denna dag ;) :D

Men vid 19.00 tar vi ändå beslutet att Micke åker och hämtar Helena och Lilo i Bromma så de får sova här. De kommer hit runt 20.00, så medans Lilo och Theo leker och härjar utanför sovrummet ligger jag och klockar värkarna. Ringer BB sthlm igen och berättar att värkarna har börjat komma, men att de inte är så täta. De frågar om vattnet gått? jag säger nej, bara ev proppen. Just nu är det lugnt på förlossningen och de ber mig återkomma när jag känner att jag vill åka in.

Så mellan 19-20 är det ca 10 min mellan varje värk.

IMG_9527

IMG_9528

Helena frågar vad jag ätit och jag kommer på att jag inte ätit någon middag. När Micke frågat mig tidigare under kvällen så var jag inte sugen. Så hon går ner och gör två äggsmörgåsar åt mig som jag äter i sängen.

Mellan 20-21 är det lite mera oregelbundet mellan värkarna, men ändå inte nere på 5 minuter. Och värkarna som kommer tar jag med ”lätthet”.

IMG_9529

IMG_9530

Strax efter 21.00 reser jag på mig ur sängen så då jäklar börjar det hända saker. Värkarna kommer tätare och tätare, och jag vet att jag säger till Micke när jag kommer nerför trappen att nu är det nog bråttom!

21.27 ringer jag igen till BB sthlm från tvättstugan när jag ska ta på mig skor och jacka. Höll på att glömma att vi skulle ringa in när vi ville åka in. Nästan så jag inte klarar av det samtalet på 3 minuter. Hon frågar om det jag angivit tidigare att vi har ca 20 min till Danderyd stämmer? och att det just nu inte är något rum ledig då de håller på och städar ett rum, och att jag ev måste gå till mottagningen först.

Jag säger lite stressat och ilskt att det kan ta 25-30 minuter också för oss att ta oss till förlossningen. Okej vi får komma in meddelar hon oss.

IMG_9709

IMG_9711

När vi kommer fram så är dörren låst, Micke springer för att kolla om en annan dörr är öppen. Luften är kall, men det upplever jag som skönt då jag känner mig kokhet och svettas. Tar några värkar utanför hållandes i något trappräcke, de är mycket starkare nu!

Till slut är det någon som kommer ut genom den låsta dörren och vi ber henne hålla upp den.  22.07 klockar jag sista värken i appen, tror det är i hissen upp. Väl inne på avdelningen möter undersköterskan Layla upp oss. Tar en värk ståendes lutande mot väggen, och nu känner jag att det där var en kryssningsvärk, jag ville trycka på.

Och så här står det i journalen:

22.10 Inlägges på förl.avd 35-åring 2-gravida.

Inkommer pga värkar i graviditetsvecka 39+0 (BP enl UL 170330) 

Tidigare graviditeter 2013-10 lev. pojke 3460g, v.39. PCH 1500 ml (blodförlusten jag hade med Theo)

Fortsättning följer i ett andra inlägg……

 

En kommentar för “Förlossningsberättelse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *